Спецпроект

Скарби Тутанхамона перевозять в інший музей

Влада Єгипту почала перевозити скарби гробниці Тутанхамона з Каїрського музею на площі Тахрір в споруджуваний Великий єгипетський музей, який розташовується біля підніжжя пірамід Гізи.

Про це пише podrobnosti.ua.

Зокрема, вже перевезені інкрустовані золотом тростини і палиця Тутанхамона, яку фараон використовував у повсякденному житті, під час релігійних урочистостей і різних церемоній.

Як пояснив міністр у справах старожитностей Мухаммед Ібрагім, зараз до перевезення в новий музейний комплекс готується вся колекція предметів, виявлених в гробниці Тутанхамона. "У новому музеї відвідувачі отримають можливість побачити всю колекцію відразу", - сказав міністр.

За словами співробітників Великого єгипетського музею, туди перевезуть всі скарби з гробниці Тутанхамона - близько 5 тис. предметів. При цьому зал, де виставлять скарби, буде в сім разів більше за площею, ніж нинішній зал у старому музеї в центрі Каїра.

Відкриття Великого єгипетського музею біля підніжжя пірамід Гізи для відвідувачів заплановано на серпень 2015 року. Вже готові запасники і центр реставрації музею, йдуть роботи по третьому завершального етапу проекту, який передбачає зведення основної будівлі музею.

За даними авторів проекту, загальна площа музейного комплексу складе 480 тисяч квадратних метрів.

У Великому єгипетському музеї будуть представлені експонати з найдавніших часів і до греко-римської епохи в історії країни.

У старому Каїрському музеї не вистачає виставкових площ. Крім того, 28 січня 2011 року під час народних хвилювань музей на площі Тахрір зазнав нападу злочинців, які викрали кілька експонатів.

Теми

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.