Спецпроект

Mercedes відкриє музей в Китаї. ФОТО

Днями концерн Daimler AG оголосив про те, що в Піднебесній буде відкритий культурний центр Mercedes-Benz, основним елементом якого стане другий у світі міжнародний музей марки.

Про це пише gigamir.net.

Будівля музею, швидше за все, буде виконана в тому ж стилі, що і перший музей Mercedes-Benz, розташований у Штутгарті, який завоював свого часу цілу серію престижних нагород в області архітектурного дизайну.

Спочатку музей розташовувався на території заводу, проте 19 травня 2006 він переїхав в нову будівлю. У виставкових залах загальною площею 16 500 квадратних метрів представлено понад 160 експонатів.

Музей в Штутгарті

На сьогоднішній день з моменту відкриття цього музею в 2006 році в його залах побували п'ять мільйонів чоловік.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.