В Ісландії від льодовика відтанув бомбардувальник, який врізався в нього під час Другої світової війни

В Ісландії від льодовика Ейяфʼятлайокютль на півдні острова через глобальне потепління відтанув американський бомбардувальник B-17 Flying Fortress, який розбився 76 років тому під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Daily Mail.

 

16 вересня 1944 року американський бомбардувальник, що прямував до Англії після дозаправки в ісландському аеропорту Кефлавік, врізався в льодовик через погані погодні умови. Літак впав на мʼякий сніг, одне крило відірвалося, двигуни загорілися, проте всі 10 членів екіпажу вижили.

Уламки літака поступово вмерзли в льодовик.

Місцеві жителі вважають розбитий літак туристичною памʼяткою та закликають не прибирати бомбардувальник навіть після того, як він відпав від льодовика.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.