2004: "яєчний теракт" проти Януковича

24 вересня 2004 року став днем, коли зростання рейтингу кандидата в президенти Віктор Януковича припинилося. Країна побачила, що замість Залізного Господаря у виборах бере участь людина, котра впала від курячого яйця.

24 вересня 2004 року тодішній прем'єр-міністр України Віктор Янукович прилетів до Івано-Франківська, сів у автобус і поїхав на зустріч зі студентами Прикарпатського університету імені Стефаника. Біля універу Януковича зустріла дві групи студентів, які скандували "Ющенко!" - показово, що одна група нібито складалася з прихильників прем'єр-міністра.

В момент виходу кандидата з автобуса 17-річний студент-економіст Дмитро Романюк, обурений адмінресурсним впливом влади на студентів, кинув у Януковича яйце і влучив у груди. Віктор Федорович опустив очі на піджак, схопився за груди і впав. Охорона кинулася вивозити його геть.

Так закінчилася перша зустріч провладного кандидата в президенти з електоратом Прикарпаття.

Операція "Яєчня" або "теракт" проти Януковича

Інцидент одразу ж почав обростати жахливими подробицями. Янукович нібито опинився у реанімації з "колаптоїдним станом", ледь не зазнавши "патологічних змін". Губернатор Прикарпаття Вишиванюк заявляв, що у прем'єра кинули два камені, Ганна Герман говорила про важкий тупий предмет, а тодішній радник Януковича Тарас Чорновіл - про камінь і яйце.

Показово, що у 2007 році Чорновіл говорив, що яєчний теракт був спланований... в адмінстрації тодішнього президента Леоніда Кучми.

Виробники яєць засуджують "яєчний теракт". ФОТО

Ручна преса не відставала у агітпропі. Скани зразків тодішньої творчості газети "Сегодня" можна побачити у розділі "Артефакти" - скажімо, матеріальчик "На Януковича напали националистьі-отморозки..." або шедевральний заголовок: "Нападение на Януковича было спланировано (ага, націоналістами-відморозками :) - ІП), а доказательств того, что Ющенко отравили умышленно, нет до сих пор".

Тож коли показали відео, воно стало справжнім відкриттям для суспільства. Виявляється, нічого не було, крім яйця. Сенсаційний сюжет наважився показати тільки один телеканал - 5-ий. Всі інші слухняно обмежилися коментарями провладних політиків і міліції.

Сцену падіння продемонстрували також "Євроньюс" і НТВ, і саме звідти оцифроване відео перекочувало на УП і сайт "Майдан", стрімко ставши одним із перших відео-хітів УАнету (тоді ще не було ютюба, і для перегляду ролик доводилося спершу закачувати, як і інше відео часів тієї бурхливої виборчої кампанії) і здійнявши рейтинг 5-го каналу до небачених до того висот.

Помаранчева революція: 20 ВІДЕО, які запам'яталися

24 вересня - день, коли зростання рейтингу Януковича припинилося. Завдяки поширенню цього відеосюжету з промовистою ремаркою "Без коментарів" падіння міцного господарника від звичайного яйця стало виглядати особливо комічним - особливо на тлі серйозних реплік чиновників про "важкий тупий предмет", "колаптоїдний стан" і "теракти націоналістів".

24 вересня почали народжуватися численні анекдоти на яєчну тематику, які закінчилися створенням повноцінного комедійного бренду "Веселі яйця" і офісної онлайн-гри "Хамське яєчко". Потуги Януковича повернути імідж жорсткого хлопця за допомогою "наїздів" на опонента не змінили ситуацію.

 
Під час помаранчевих подій тільки одну людину на сцені Майдану зустрічали більшими аплодисментами, ніж Ющенка. 30 листопада 2004 року мільйон українців грандіозними оваціями вітав молодого студента Дмитра Романюка, який одним яйцем змінив перебіг виборів.
 
Від великого до смішного один крок. Про це варто пам'ятати всім чиновникам і кандидатам.

Мальтійський лицар – в оперативній розробці нквс

"Протягом кількох місяців у Парижі існує організована Токаржевським таємна організація під назвою «Орден Св. Юра» (ім’я Петлюри). Ця організація… налічує близько 20 осіб… Мета організації достеменно не з’ясована. Кажуть, що цим таємним товариством керував Василь Вишиваний…"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?