Книжкові заходи, які відбудуться у "Тюрмі на Лонцького"

Під час Форуму видавців у "Тюрмі на Лонцького" відбудеться ряд заходів, присвячених таємницям історії та історії таємниць.

Центр досліджень визвольного руху, Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" за підтримки "Історичної правди" та ТСН.ua запрошують на присвячені історії заходи в рамках 18-го Форуму видавців у Львові.

16 ВЕРЕСНЯ, п'ятниця

11:00 - 12:30

Презентація книги Володимира В'ятровича "Друга польсько-українська війна. 1942-1947"

Місце: Львівський національний університет ім. І. Франка, дзеркальна зала (2-й поверх), вул. Університетська, 1

Учасники: кандидат історичних наук Володимир В'ятрович, доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, доктор історичних наук, професор  ЛНУ ім. І. Франка Леонід Зашкільняк, директор Видавничого дому "Києво-Могилянська академія" Віра Соловйова.

Організатори: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", Центр досліджень визвольного руху

13:00 - 14:00, 16 вересня, п'ятниця

"Звідки ми дізнаємося про історію?" Дискусія з Арсенієм Рогінським, істориком, правозахисником, головою правління Товариства "Меморіал", Росія.

Місце: Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького" (2-й поверх), вул. С. Бандери, 1 (вхід із вул. К. Брюллова)

Учасники: Арсеній Рогінський, Володимир В'ятрович, Мирослав Маринович, Руслан Забілий, Георгій Касьянов, Андрій Портнов та ін. Модератор Борис Долгін ("Полит.ру")

Організатор: стенд "Книги Росії"

15:00 - 16:00, 16 вересня, п'ятниця

Презентація книги Володимира В'ятровича "Історія з грифом "Секретно""

Місце: Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: кандидат історичних наук, директор Архіву Служби безпеки України (2008-2010) Володимир В'ятрович, громадський діяч, політв'язень і один із героїв "Історії з грифом "Секретно" Ірина Калинець, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий.

Організатори: Центр досліджень визвольного руху, Мистецька агенція "Наш формат"

16:00 - 17:00, 16 вересня, п'ятниця

Презентація книги Нормана Наймарка "Геноциди Сталіна"

Місце: Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, науковий співробітник Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Ігор Дерев'яний, директор Видавничого дому "Києво-Могилянська академія" Віра Соловйова.

Організатор: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія"

17 ВЕРЕСНЯ, субота

12:00 - 13:00, 17 вересня, субота

Презентація книги Олександра Зайцева, Олега Бегена та Василя Стефаніва "Націоналізм та релігія. Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух у Галичині (1920-1930 рр.)"

Місце: Музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: кандидат історичних наук, доцент Українського католицького університету Олександр Зайцев, історик, викладач Українського католицького університету Олег Беген, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Василь Стефанів, проректор Українського католицького університету Олег Турій, голова вченої ради Центру досліджень визвольного рухуВолодимир В'ятрович.

Організатори: Український католицький університет, Центр досліджень визвольного руху.

13:00 - 14:00, 17 вересня, субота

Автограф-сесія Володимира В'ятровича

Місце: Палац мистецтв, стенд Видавничого дому "Києво-Могилянська академія" № 207

14:00 - 15:00, 17 вересня, субота

Презентація книги Олександра Зінченка "Година Папуги"

Місце: Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: історик Олександр Зінченко, головний редактор "Історичної правди" Вахтанг Кіпіані, історик Володимир В'ятрович.

Організатори: редакція "Історичної правди", видавництво "Дух і літера", посольство Республіки Польща, Центр досліджень визвольного руху.

15:00 - 16:00, 17 вересня, субота

Презентація Центру досліджень визвольного руху: "Нові видання з історії українського визвольного руху: дослідження, біографії, спогади, документи"

Історики Центру досліджень визвольного руху представлять найновіші видавничі проекти та проведуть дискусію на актуальні теми досліджень українського минулого.

Місце: Музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Марта Гавришко, в. о. директора Центру досліджень визвольного руху Василь Стефанів, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, старший науковий співробітник Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Ігор Дерев'яний.

Організатор: Центр досліджень визвольного руху

16:00 - 17:00, 17 вересня, субота

Презентація книг Олександра Іщука із серії "Події і люди" видавництва "Літопис УПА"

Місце: Національний музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: кандидат історичних наук, керівник наукового відділу Архіву Служби безпеки України Олександр Іщук, історик та краєзнавець, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Ігор Марчук, президент БФ "Літопис УПА" Микола Посівнич, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович.

Організатори: Благодійний фонд "Літопис УПА", Центр досліджень визвольного руху

18 ВЕРЕСНЯ, неділя

10:00 - 12:00, 18 вересня, неділя

"Архіви для суспільства". Круглий стіл

Місце: Музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Учасники: Арсеній Рогінський, Володимир В'ятрович, Мирослав Маринович, Руслан Забілий, Георгій Касьянов, Андрій Портнов, С. Іванов, Олександр Іщук та ін. Модератор Борис Долгін ("Полит.ру").

Організатор: "Книги Росії"

13:00 - 14:00, 18 вересня, неділя

Презентація книги книги Романа Коваля "М. Гаврилко: і стеком, і шаблею"

Місце: Музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

14:30 - 16:30, 18 вересня, неділя

"Книга як предмет винаходу". Публічна лекція Сергія Іванова

Модератор: Борис Долгін ("Полит.ру")

Місце: Музей-меморіал "Тюрма на Лонцького"

Детальний перелік заходів читайте тут.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.