Спецпроект

США ЗНАЛИ ПРО КАТИНЬ, АЛЕ МОВЧАЛИ

Національний архів США сьогодні опублікував розсекречені документи, які стосуються Катинської трагедії. За цими даними, Білий дім знав, що злочин було скоєно радянським НКВД.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

У документах, обсягом понад тисячу сторінок, йдеться про висновки одного з комітетів Конгресу США, котрий у 1951 році досліджував справу масового розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

Документи оприлюднено за поданням двох конгресменів, які звернулися з листом до президента США Барака Обами від імені центру "Катинська рада".

Як повідомила агенція Associated Press, двоє американських полонених, яким нацисти у травні 1943 року показали масові захоронення в Катині, передали США зашифровану інформацію про цей злочин.

Один із цих полонених, підполковник Джон Ван-Влієт-молодший, відправив два повідомлення у службу розвідки США - в 1944 і 1950 рр. Одне з цих повідомлень таємничим чином зникло, повідомляє агенція.

За даними Національного архіву, у підсумковому звіті комітет дійшов висновку, що за масові вбивства відповідальний Народний комісаріат внутрішніх справ (НКВД) СРСР.

З документів випливає, що адміністрації тодішнього президента Рузвельта було відомо про роль СРСР у справі вбивства 22 тисяч громадян Польщі.

Комітет 1952 року також порадив американському урядові звернутися з позовом проти Радянського Союзу до міжнародного трибуналу, однак цю рекомендацію так і не було виконано.

Питання, чи тодішній американський уряд приховав провину Радянського Союзу, щоб не розлютити радянського керманича Йосипа Сталіна, у документах "прояснюється менш однозначно", йдеться в заяві Національного архіву.

Після Другої світової війни деякі американські чиновники ініціювали створення спеціального слідчого комітету Конгресу для вивчення справи масових розстрілів польських офіцерів у Катині у 1940 році.

Як відомо, восени 1939 року радянські війська за наказом Сталіна вивезли в СРСР офіцерів та представників інтелігенції, які були громадянами міжвоєнної Польщі - загалом понад 20 тисяч чоловік.

Переважну більшість із них співробітники НКВД розстріляли у Катинських лісах під Смоленськом та інших регіонах СРСР, в тому числі й на території України.

В радянські часи вважалося, що розстріли польських громадян здійснили нацисти. У листопаді 2010 року Держдума РФ визнала, що катинський злочин був здійснений за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників.

У січні 2011 року Верховний Суд РФ визнав законним засекречення документів Катинської справи.

У грудні 2011 року ФСБ відмовилася реабілітувати жертв Катинської трагедії, про що просили родичі загиблих.

У квітні 2012 року Європейський суд з прав людини визнав катинські розстріли військовим злочином.

Детальніше про масові убивства 1940 року читайте за темою "Катинь"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.