УПА боролася за права людини - кардинал УГКЦ

Колишній предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар назвав Українську повстанську армію позитивним прикладом боротьби за права людини супроти злочинної влади.

Про це він заявив у інтерв'ю газеті "День".

"Наприкінці 1920-х років у східних областях України, не на Галичині, бо Галичина була під Польщею, відбулося чотири тисячі сільських повстань проти насильницької колективізації, - сказав Гузар. - Люди боронили своє життя, свою екзистенцію. Чи мали право? Так, мали право".

"Є ще позитивний приклад — наша УПА, - зазначив кардинал УГКЦ. - Її саме ім’я говорить за себе - "Українська повстанська армія". Вона повстала проти окупантів: проти німців, а головне — проти НКВД. УПА повстала, щоб боронити права людини".

За словами владики Гузара, коли "якась влада, якийсь уряд починають дуже драстично відбирати в людей їхні права, люди мають право боронитися".

Читайте також:

"Кто такие бандеровцы и за что они борются"

Як УГКЦ боролася з націоналістами за вплив на молодь у 1930-х

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.