Спецпроект

У Києві виставлять предмети, подаровані Януковичу. ФОТО

У Національному художньому музеї обіцяють відкрити виставку предметів, вивезених з екс-президентської резиденції "Межигір'я".

Про це повідомляє Сергій Андрушко у статті для "Чесно", пише УП.

Значна частина експонатів, які покажуть українцям в НХМУ, – це подарунки Януковичу.

Януковичу дарували цінні подарунки не лише чиновники, генеральні прокурори та народні депутати. Коштовні дари йому передавали і державні органи.

Для подарунків Януковичу були свої стандарти: до подарунків мав бути доданий їхній опис із вказівкою, від кого саме та у чому його цінність.

Наприклад, на книзі "Мінея", виготовленій у 1789 році (подарунок голови контрольно-ревізійного управління Петра Андрєєва) вказано, вона "занесена до каталогу особливо рідкісних слов'янських стародрукарських книг".

 

Віктор Ющенко подарував Януковичу книгу Тараса Шевченка "Гайдамаки", надруковану у 1886 році.

 

Віктор Пшонка у своєму розцяцькованому стилі подарував амфору італійської фірми "Baldi". На сайтах схожі амфори коштують 8-10 тисяч доларів.

 

Дмитро Тимченко подарував Януковичу самого Януковича – статуетку з написом на ній "Символ нашої перемоги".

 

Депутат Володимир Макеєнко подарував екс-президенту набір "Лебідь" – підставку під горілку та ікорницю зі срібла 925 проби вагою у 1 кілограм222 грами.

 

Серед іншого Януковичу дарували шкіру крокодила, тарілку авторства Пабло Пікассо, книгу "Апостол" (1574 р.) Івана Федорова та низку інших стародруків і цінностей.

 

Як відомо, у березні 2014 року в НХМУ передали цінності з маєтку екс-голови Генпрокуратури Пшонки.

Тоді ж повідомлялося, що близько 500 цінних артефактів, знайдених у Межигір'ї, вивезли до Національного художнього музею, де з них готують експозицію.

Після цього музейників припинили пускати на територію екс-резиденції.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.