В ЮНЕСКО відмовилися визнавати Херсонес російським

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) не визнає, що музей-заповідник "Херсонес Таврійський" у Севастополі перебуває у відповідальності РФ. "Жодні російські закони там не діють".

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на постійного представника РФ при ЮНЕСКО Елеонору Мітрофанову.

"На сьогоднішній день ЮНЕСКО не визнає, - заявила представник країни-окупанта. - Було голосування в ООН, Крим не визнано російським у міжнародно-правовому розумінні цього питання".

"Україна виходить з того, що цей об'єкт культурної спадщини належить Україні, жодні російські закони там не діють", – додала Мітрофанова.

За її словами, директор заповідника регулярно направляє в ЮНЕСКО звіти.

Національний заповідник "Херсонес Таврійський" – велика музейна та науково-дослідна установа загальною площею близько 500 га. Експозиція музею розповідає про дві історичні епохи – античний Херсонес і середньовічний Херсон.

До складу заповідника входять давнє городище, ділянки сільської території міста (так звана "хора"), а також середньовічні фортеці Чембало й Каламіта. Музейне зібрання нараховує близько 220 тисяч музейних предметів основного фонду та близько 20 тисяч - науково-допоміжного фонду.

Херсонеське городище - єдиний у Північному Причорномор'ї цілісно збережений зразок античного міста, яке існувало з V століття до н.е. до XIV століття н.е. Тут збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських та культурних споруд.

На перших зразках гривневих банкнот (1992-96) було зображено саме Херсонес - як місце, звідки почалася історія Києва та русько-української спільноти

Літопис свідчить, що на початку Х-го сторіччя київський князь Володимир Великий своїм військом суттєво допоміг візантійському імператорові Василю II. В обмін на допомогу візантієць пообіцяв киянину руку принцеси Анни.

Iмператор спробував не виконати обіцянку, й тоді Володимир узяв в облогу й захопив Херсонес (у давньоруських літописах - Корсунь). Перед шлюбом Володимир охрестився. За легендою, обряд хрещення й вінчання пройшов саме в Херсонесі.

В червні 2013 року об'єкт "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" внесено до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

У листопаді 2013 року повідомлялося про плани ЮНЕСКО включити до Світової спадщини пам'ятки Кримського ханства з Бахчисарайського історико-культурного заповідника, але через окупацію Криму Росією цього не сталося.

В березні 2014 року Україна звернулася до ЮНЕСКО з проханням захистити об’єкти культурної спадщини на території Криму, до яких українські вчені фактично втратили доступ після окупації півострова російськими військами.

У квітні 2014 року виконавча рада ЮНЕСКО висловила стурбованість зростанням військової присутності РФ в окупованому Криму, що несе загрозу у тому числі й культурній спадщині АРК.

В перелік Світової спадщини ЮНЕСКО входять видатні культурні і природні цінності, що становлять надбання всього людства.

Наразі Україна представлена у списку Світової спадщини ЮНЕСКО такими об'єктами: собором Святої Софії і Києво-Печерською лаврою в Києві, історичним центром Львова, будівлею Чернівецького університету, дерев'яними церквами східного обряду в українських і польських Карпатах, античним Херсонесом, буковими пралісами Карпат і геодезичною дугою Струве.

У липні 2012 року на сесії комітету ЮНЕСКО було відмовлено у включенні Андріївської та Кирилівської церков у Києві у список пам'яток Світової спадщини.

Інші матеріали за темами ЮНЕСКОКРИМАНТИЧНІСТЬ

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.