22 січня 1918

22 січня: IV-й Універсал проігнорувати не можна вшанувати

Янукович об'єднав свята Свободи і Соборності, але при цьому зовсім забувається Незалежність - адже рівно на рік раніше Злуки УНР і ЗУНР, 22 січня 1918 року Центральна Рада проголосила відновлення державності України-Русі.

Як уже повідомлялось, президент Віктор Янукович своїм указом скасував свято День Свободи, яке протягом семи років відзначалося 22 листопада - з нагоди початку Помаранчевої революції.

Цим же указом Янукович об'єднав святкування Дня Свободи із Днем Соборності, призначивши їх на 22 січня.

При цьому прес-служба президента мотивувала таке рішення численними зверненнями громадськості.

Проте оприлюднені звернення до влади з цих питань, зокрема, відомий відкритий лист інтелігенції (науковців, письменників, громадських діячів) від 18.08.2011, свідчать про протилежне.

Так, підписанти відкритого листа, зокрема, пропонують проголосити 22 січня державним святом – Днем Незалежності  і Соборності, наводячи вагомі аргументи і факти:

"22 січня в Україні святкується як День Соборності (22 січня 1919 року відбулася історична Злука українських земель в одну Українську державу).

Проте Злука б не відбулася без першого в новітній історії проголошення незалежності України IV-м Універсалом Центральної Ради УНР 22 січня 1918 року! Саме тоді після тривалого періоду поневолення незалежність Української держави була відновлена і її визнали 42 країни світу (включаючи більшовицьку Росію), в яких були відкриті дипломатичні представництва УНР.

22 січня 1918 року - забута Незалежність

З проголошенням IV-го Універсалу (цитуємо) "відродилась воля України", яка стала "самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу".

Михайло Грушевський у квітні 1918 року акцентував саме на відновленні Української держави: "Я підчеркую, і кілька разів робив се, що ми не являємося, як часто висловлюються, якоюсь новою і молодою республікою, ми відновляємо тільки нашу державність, якою ми жили і яка була відібрана нам проти нашої волі".

Це цілком правильно. Адже Русь – Галицько-Волинське Князівство – Запорозька Січ – Українська козацька держава – Українська Народна Республіка – ЗУНР – Карпатська Україна – УРСР – Україна – все це Українська держава в її різних історико-політичних формах.

Відновлена у формі УНР державність України знову була втрачена внаслідок віроломної окупації України більшовицькою Росією. Після цього УНР протягом 72 років офіційно репрезентував поза межами України Державний Центр УНР в екзилі. Остаточно державність України була відновлена у 1991 році.

Таким чином, і IV-й Універсал, і Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991-го фактично є актами її відновлення, а сучасна Україна є історико-політичною правонаступницею УНР.

Безпрецедентна урочиста процедура передачі повноважень від УНР сучасній Українській державі відбулась у Києві 22 серпня 1992 року.

ДЦ УНР склав свої повноваження і останній керівник УНР (у вигнанні) Микола Плав’юк передав президентові України Леоніду Кравчуку державні атрибути і документи УНР, серед яких – історичну грамоту про складання повноважень ДЦ УНР і заяву про державне правонаступництво.

1992: Плав'юк складає повноваження влади УНР (ВІДЕО)

Звідси напрошуються висновки:

1. Очевидно, в указі Януковича слово "свобода" замість слова "незалежність" вжито маніпулятивно - для відкидання та віддання забуттю історичного значення IV-го Універсалу, з якого ведеться справжній відлік державної незалежності України.

Саме поняття "незалежність" на відміну від "свободи" ("усвідомленої необхідності") означає "самостійність, суверенітет, суб’єктність міжнародного права".

Також "Свобода" і "Соборність" не є синонімами і не є складовими "Незалежності", як це намагається пояснити прес-служба Президента - бо інакше було б логічно вжити одне з перших двох слів або більш загальне третє).

День Злуки: східняк і західняк сильні тільки один одним

2. Волюнтаристське трактування історичних фактів, "переписування" історії (включаючи штучне перенесення дати відзначення народного свята "Дня Свободи") становить небезпеку її фальсифікації, що не згуртовує, а роз’єднує націю.

Президента знову "підставили"?

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.

Юрій Рудницький: Варшавська угода. Як і чому сталося так, а не інакше

22 квітня 1920 року між Україною та Польщею була укладена Варшавська угода, відома також як "пакт Пілсудський-Петлюра". Щоправда, під угодою немає підписів ані одного, ані іншого.