Тадж-Махал впаде через п'ять років - індійські вчені

Мавзолей Тадж-Махал, одне з чудес світу, збудований на згадку коханої дружини імператором Великих Моголів Шах-Джаханом, впаде через п'ять років, заявили індійські вчені.

Про це повідомляє "Інтерфакс" .

"Трагедія неминуча, якщо не буде вжито термінових заходів, щоб зупинити руйнування фундаменту", - заявила ініціативна група вчених, яка звернулася в середу до громадськості Індії із закликом не допустити втрати цієї "безцінної перлини".

Мавзолей Тадж-Махал. Південний фасад

Тадж-Махал, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, визнано найбільш відомою туристичною пам'яткою Індії, яку щорічно відвідують понад чотири мільйони чоловік. У 2007 році він увійшов до списку Нових семи чудес світу після опитування більш ніж 100 млн. чоловік.

Біломармуровий мавзолей, грандіозний і одночасно повітряний, ось уже 358 років "пливе" в спекотному мареві над берегом річки Джамни. Таке розташування дозволяє спостерігати великий труд геніальних будівельників у найбільш вигідному ракурсі, з близнюком-відображенням у воді.

 Усипальниці всередині мавозолею

Проте в даному випадку краса зажадала занадто великих жертв.

"Тадж-Махал стоїть на краю річки, яка є невідривною частиною його архітектурного дизайну, - заявив професор Рам Нат, один з провідних наукових авторитетів у світі в галузі дослідження спадщини епохи моголів, що поєднує в собі елементи перського, індійського та ісламського архітектурних стилів. - Але колись потужна, повноводна Джамна в останні роки сильно обміліла і тепер "вмирає", а без неї не зможе вижити і Тадж-Махал - будівельники просто не закладали такої можливості у свої розрахунки".

В Національній бібліотеці Індії будівельники знайшли таємну кімнату (ФОТО)

Дослідження показали, що в минулому році руйнування досягло критичної точки: почали з'являтися тріщини під самим куполом, навколо розташованої в центрі гробниці дружини імператора, Мумтаз-Махал, і з того часу рахунок життя мавзолею пішов навіть не на десятиліття, а на роки.

Східний фасад

За словами вчених, ще одна грізна ознака наближення лиха - нещодавно виявлений і повільно зростаючий крен чотирьох мінаретів, розташованих по кутах мечеті-усипальниці. Така тенденція, як вони вважають, говорить про те, що до перших серйозних руйнувань сьомого дива світу залишилося від двох до п'яти років.

У Львові бояться, що Золочівський замок розвалиться

Тривогу істориків і екологів поділяє міськрада міста Агри, поблизу якого зведено пам'ятник вічної любові. "Пора переходити від констатації фактів до термінових військових дій проти руйнівних сил природи", - заявив депутат ради Рамшанкар Катері.

 Обміліла Джамна

На його думку, в битві за Тадж-Махал перший наступ потрібно починати з порятунку Джамни, "важка хвороба" якої позначається не тільки на стані мавзолею, але й на повсякденне життя простих людей, що живуть на її берегах і з кожним роком зазнають все більших тягарів через обміління річки.

Нагадаємо, 1 серпня 2011 року зруйнувалася Нова (Велика) вежа Старої фортеці в Кам'янці-Подільському.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.