Спецпроект

Одеський музей нумізматики просить Костусєва не заважати

Працівники одеського Музею нумізматики написали колективного листа мерові Одеси, Олексію Костусєву, з проханням не заважати працювати музею.

Вони вимагають полагодити тротуар поруч із музеєм, там, де раніше місцева влада дозволила комунальникам вирити траншею.

Зокрема, в листі йдеться: "Перестаньте заважати нашій роботі! Відновіть те, що зруйнували.  ... з вини міських служб руйнується пам'ятник архітектури першої половини XIX століття - будинок Скуліча по вул. Грецькій 33, в якому знаходиться музей, гинуть від вогкості стародавні монети.

З вини міських чиновників, голови Приморської районної адміністрації Пастушка І.М., директора ЖКС "Портофранковський" Чхартішвілі М.Н., начальника дільниці № 3 Шведченко Л.П., допустили самовільні будівельні роботи в будинку, дощова вода багато років потрапляє в підвал , підмочує фундамент і стіни житлового будинку, складені з ракушняка.

На старих стінах утворився грибок, в приміщенні музею постійно відчувається вогкість, яка знищує стародавні монети і загрожує руйнуванням самому приміщенню. У капітальній стіні будинку зроблений самовільний віконний отвір, на іншій капітальній стіні, з боку під'їзду, з'явилися тріщини.

Численні перевірки та приписи компетентних органів з даного питання - обласного і міського управлінь Охорони об'єктів культурної спадщини, ДАБК, міськими чиновниками ігноруються. Схоже, комусь дуже хочеться до кінця зруйнувати будинок-пам'ятник, щоб на його місці звести черговий "шедевр сучасної архітектури". Іншого пояснення службової недбалості міських служб знайти важко".

Музейники хочуть встигнути усунути недоліки до відкриття туристичного сезону: "За пару місяців в Одесі почнеться черговий туристичний сезон. Тисячі одеситів і гостей міста, як звичайно, прийдуть у музей і побачать одну з центральних вулиць Одеси в непривабливому стані. 

Прибрати грибок зі стін старого будинку, обштукатурити їх, відновити тротуарне покриття і квіткові клумби в тому вигляді, в якому вони перебували десять років, - це робота кількох днів. Але замість цього міські служби воліють проводити нескінченні перевірки та обстеження, давати формальні відписки.

Музей нумізматики - це не прибуткова і не комерційна організація, він не має коштів, щоб усувати наслідки чиновницької безгосподарності. Тому ми знову звертаємося до Вас: вплинути на підвідомчі міські служби, переконайте їх дотримувати Закони України "Про охорону культурної спадщини" та "Про музеї та музейну справу", сумлінно виконувати свій службовий обов'язок і відновити все те, що ними зруйновано.

Оскільки всі наші попередні звернення до Вас залишились без відповіді, колектив музею вирішив звернутися до міської влади з відкритим листом."

Історія почалась ще в січні, коли, за словами директора музею, Петра Лободи, в муніципальній інспекції з благоустрою, яка дозволила роботи, виправляти ситуацію відмовилися, порадивши звернутися безпосередньо до керівництва міськради. Однак звернення до мера і секретаря теж залишилися без відповіді.

Як відомо, у квітні 2012 року повідомлялося про аварійний стан Одеського державного архіву.

У квітні 2011 року в Одесі повідомлялося про доведення до непридатного стану будинку, в якому навчався конструктор космічних кораблів Сергій Корольов.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".