У Білорусі провели реконструкцію, присвячену Брестському миру. ФОТО

Під Брестом удруге провели міжнародний військово-історичний фестиваль, присвячений підписанню перемир'я на Східному фронті Першої світової війни у грудні 1917 року.

Про це повідомляє "Білоруський партизан".

Реконструктори організували фестиваль у селі Скокі за 10 км від Бреста - саме тут, у маєтку шляхтичів Німцевичів відбувалися переговори між делегаціями Німецької імперії та її союзників (Австро-Угорської імперії, Османської імперії та Болгарії) і більшовицької Росії та УНР.

15 грудня 1917 року завершився перший етап перемовин, внаслідок яких було укладено тимчасове перемир'я між Німеччиною і більшовиками.

Підписання перемир'я 15 грудня. Оскільки "Скокський мир" звучало неблагозвучно, його назвали "Брестським". Це й наступні фото: wikipedia.org

При цьому радянській делегації повідомили про прагнення "народів, які населяють Польщу, Литву, Курляндію і частини Естляндії та Ліфляндії", створити незалежні держави.

Братання солдатів Австро-угорської та Російської армій під час перемовин під Брестом

Під час другого етапу перемовин свою делегацію у Брест надіслала Центральна Рада.

Представники Києва заявили, що влада Ради народних комісарів (більшовицького уряду, створеного у Петрограді після перевороту в жовтні 1917 року) не поширюється на територію Української Народної республіки.

Українська делегація на переговорах

На цьому етапі більшовицьку делегацію очолював Лев Троцький, який створив wikileaks-сенсацію того часу, оприлюднивши секретні міждержавні угоди царського уряду про розподіл Південної Європи і Малої Азії.

Російська делегація вустами Троцького визнала УНР повноправною стороною в переговорах.

 "Мир з Україною". Екстрений випуск газети з міста Любек (Німеччина), 9 лютого 1918 року

У лютому 1918-го Німеччина з союзниками і УНР уклали сепаратну угоду, яка стала першим мирним договором Першої світової війни.

Реконструкція. Німці. Ці й наступні фото: Максім Хлєбєц (belaruspartisan.org) 

Союзники Російської імперії у Першій світовій - Британія, Франція та США - відмовилися взяти участь у перемовинах під Брестом. Вони уклали перемир'я із німцями восени 1918 року.

Німеччина, в якій бушувала соціалістична революція, остаточно визнала свою поразку у 1919-му і виплачувала репарації переможцям до 2010 року.

 

У військово-історичній реконструкції під Брестом узяли участь 12 клубів із Білорусі, України та Росії.

 Російська імператорська армія

Бойові дії з холостими патронами розгорнулися за садибою Німцевичів.

 

Реконструкція відтворювала події, характерні для довгої і кривавої Першої світової війни. Елементи фортифікацій виготовили з підручного матеріалу - дерева, шпали, полотняні мішки. Також відтворили село, за яке і йшов реконструкторський бій.

 

"Вже другий рік у вас в Скоках беремо участь у реконструкції, - зазначив київський реконструктор Олександр. - Костюми роблю сам. Від наполеонівських війн до Другої світової в шафі висять мундири. Найбільша проблема сьогодні - це відсутність снігу. Куди ефектніше б усе виглядало".

 

Тепер у селі працює виставка військових одностроїв із приватних колекцій. Відвідувачі зможуть навіть приміряти на себе військові мундири.

Дивіться також:

Янукович подивився реконструкцію битви за Дніпро. ФОТО

Реконструкція боїв із поляками у Львові 1918-го. ФОТО

Бій УПА з НКВД і переодягненими чекістами. ФОТО

Танки в снігу. Бій ЧА з Вермахтом під Києвом узимку 1943-го. ФОТО

Зустріч на Ельбі. Реконструкція останньої битви Першого Українського. ФОТО

1864: Громадянська війна в США. Реконструкція битви у Глушині. ВІДЕО

Інші матеріали за темою "Реконструкція"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.