Спецпроект

В Берліні - масштабна виставка про Першу світову. ФОТО

У Німецькому історичному музеї в Берліні відкрилася виставка, присвячена Першій світовій війні. Показує, якою страшною була світова бійня, яку на Заході досі називають "Великою війною".

Про це повідомляє dw.de.

Експозиція веде уздовж 14 ключових пунктів Першої світової війни.

Ретельно підібрані експонати показують минуле наочно, історія реконструюється і на прикладі приватних доль.

Починається виставка вже у фойє, де лаконічно змальована геополітична обстановка в Європі напередодні великої бійні: тоді, на початку двадцятого сторіччя, континент лихоманило від взаємних претензій і владних амбіцій.

Європейськими столицями заправляли аристократичні еліти, бізнес і банки отримали величезну владу, королі, царі і кайзери були один одному родичами.

Щось подібне до однієї великої сім'ї, яку роздирали політичні та економічні чвари, і серед членів якої ішла конкурентна боротьба за переділ світу.

Агітаційний постер Російської імперії, 1915 рік. У кайзера Вільгельма ІІ-го на хвості написано "Я нѣмецъ злой". І не написано, що німецький імператор є родичем російського самодержця Миколи ІІ-го

Німецька імперія в особі кайзера Вільгельма II, починаючи з 1890 року, заявила про претензії на колонії і за кілька років побудувала загрозливих розмірів військово-морський флот.

Через шість тижнів після замаху на спадкоємця австрійсько-угорського престолу і його дружину в Сараєво почалася війна. Світ збожеволів.

 Біженці, евакуйовані з Ковеля (Волинська область), 1916 рік

У Німецькому історичному музеї відвідувач виставки проходить повз зруйновані стіни, обклеєні європейськими газетами тих тижнів, а потім підходить до картини Авґуста фон Каульбаха "Німеччина". Довговолоса, білява Валькірія в обладунках, з мечем і щитом, готова зустріти ворога.

 "Germania"

"Тоді вірили, - пояснює один із кураторів виставка Андреас Нікс, - що війна ведеться справедлива, оборонна". І на фронт ішли так, як це робили в XIX сторіччі, під майоріння штандартів, маршовою ходою. Ось тільки цей марш зустрічав вогненний смерч кулеметних черг.

У період між 1914 і 1918 роками на боці Німеччини воювали близько 12 мільйонів чоловік. А загалом у Першій світовій війні брало участь близько 60 мільйонів солдатів.

Зйомка німецької окупаційної влади у Польщі (поділеній на той час між Німецькою, Австро-Угорською і Російською імперіями) для посвідчення особи. 1917-18 рр.

Під час битви на Марні, однієї з ключових битв Першої світової, війна вперше проявилася в новому вимірі. Кулемети і скорострільна артилерія косили солдатів рядами, і кількість жертв перших тижнів війни виявилося несподівано високим.

 Полонені британські солдати. Франція, 1917-18

Солдати почали рити траншеї і окопи, зводити бруствери і будувати бліндажі. Скоро вони утворили густу мережу, що простягнулася від берегів Ла-Маншу до швейцарського кордону. Фронт застиг, ніхто вже не говорив про швидку перемогу.

Білі рукавички, які один з німецьких солдатів зберігав у своєму речовому мішку на випадок переможного вступу в Париж, так і не стали в нагоді їх власнику. Перша світова війна затягнулася надовго.

 Прапор Німецької імперії з написом "На Париж!", 1914 рік. На початку війни ця мета здавалася такою близькою...

Під час боїв у тісних окопах для взаємного винищення використовувалися архаїчні середньовічні палиці, які теж стали експонатами виставки. Але загалом на землі, в повітрі й на морі все більше було сучасної, значно смертоноснішої зброю.

22 квітня 1915 німецькі війська під час битв в околицях бельгійського містечка Іпр застосували хлорний газ - першу в історії хімічну зброю. В "непроглядному пеклі" Вердена до кінця 1916 року було підірвано 26 мільйонів звичайних снарядів і 100 тисяч снарядів, начинених отруйними газами.

 Німецький протигаз, червень 1917 року

У Німецькому історичному музеї ці неймовірні цифри доповнюють інсталяції: за марлевою фіранкою, наприклад, висять підсвічені протигази. При наближенні до них включається шум тріскачок, які в реальних окопних умовах Першої світової застерігали солдатів про початок газової атаки.

Пристрій для електротерапії, яким намагалися лікувати поствоєнні психічні розлади. Німеччина, орієнтовно 1918 рік

Експозиція побудована хронологічно. Вона розповідає про битви на Сході і Заході, про війну в Африці, про фронтах Османської імперії і про бої на гірських перевалах.

 Дзвінок голови Севастопольської ради робітничих і солдатських депутатів. У квітні 1918 року німці побували у Криму, який здобув для УНР полковник Болбочан

У якості "побутових" експонатів виставлені лижі, туалетний папір і настільні ігри. "Польові шашки", наприклад, легко вміщалися в солдатських ранцях разом з фотографіями та листами з дому.

На виставці показані також "патріотичні" іграшки, зокрема, мініатюрний похідний лазарет. Будні солдатського життя - це й увічнені на фотографіях каліки, повішені полонені, яких підозрювали у шпигунстві, щоденникові записи...

Протез руки, після 1918 року. Всі фото - з сайту Німецького історичного музею

Загалом близько 500 експонатів з 13 країн показують, якою страшною була Перша світова війна, ця перша в ХХ столітті тотальна катастрофа.

Як відомо, у січні 2014 року відкривася європейський віртуальний архів "Europeana 1914-1918", на якому розміщено 500 тисяч оцифрованих артефактів часів Першої світової. Оцифровку документів почали також Британія і Канада.

Перша світова війна (1914-1918) завершилася крахом Російської, Німецької, Османської та Австро-Угорської імперій і створенням на їхньому місці незалежних держав або протекторатів Ліги націй.

Значна частина боїв на Східноєвропейському театрі воєнних дій відбувалася на території України. Через Галичину, Волинь і Буковину фронт проходив кілька разів. Траплялося, що українці, які були підданими ворогуючих імперій (Австро-Угорщини і Росії), воювали на протилежних сторонах фронту.

Дивіться також:

Три історії кохання Першої світової в Україні

Перемишль - фортеця, за яку гинула половина Європи. ЕКСКУРСІЯ

Під Бродами знайшли фронтову ванну Першої світової. ФОТО

1917: реконструкція різанини в болотах біля Іпру. ВІДЕО

Аерофотозйомка часів Першої світової війни. ФОТО

Танкіст Великої війни малював битви, в яких брав участь. ФОТО

На Львівщині відкрили обеліск солдатам Першої світової. ФОТО

Помер останній ветеран Першої світової війни. ФОТО

Всі матеріали за темою "Перша світова війна"

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".