АНОНС: Прем’єра докфільму про УПА

Український інститут національної пам’яті, Міністерство оборони та Галузевий державний архів Служби безпеки України запрошують на прем’єрний показ документальної стрічки "Хроніка Української Повстанської Армії 1942—1954" від авторів фільмів "Золотий вересень" та "Срібна земля" та виставку "УПА. Історія нескорених".

13 жовтня у Києві відбудеться прем’єра документального фільму Тараса Химича "Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954" та зустріч з авторським колективом - повідомляє сайт Українського інститутунаціональної пам'яті.

Стрічка у двох частинах розповідає про історію Української повстанської армії крізь призму свідчень 34 очевидців. "Ми пропонуємо подивитися на український повстанський рух з перспективи "простих людей". Усні історії дають змогу відчути атмосферу та дух епохи, зануритися у вир бурхливих подій", — кажуть автори фільму.

Після кінопоказу запланована зустріч із режисером Тарасом Химичем та науковими консультантами фільму відомими істориками Іваном Патриляком і Олександром Пагірею. Участь у заході візьме Голова Українського інституту національної пам’яті історик Володимир В’ятрович. 

Відвідувачі також зможуть переглянути виставку Центру досліджень визвольного руху "Українська Повстанська Армія: історія нескорених", яка розповідає про історію створення, озброєння, командирів та головні бої УПА, показує щоденне життя повстанців, медичну службу, тилове забезпечення та участь жінок у визвольному русі.

Читайте інтерв'ю Михайла Галущака з героєм фільму "Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954" Сотник УПА Мирослав Симчич: "Скільки встиг – стільки вбив"

Виставка демонструє близько півтисячі унікальних архівних фото, документи з радянських та німецьких джерел та внутрішні документи ОУН та УПА. 

Учасники заходу додатково зможуть ознайомитися із архівними документальними матеріалами з фондів Галузевого державного архіву Служби безпеки України, які розповідають про зародження та масштаби розвитку визвольного руху, його керівників, показують протидію та боротьбу органів держбезпеки з прагненням українців до власної державності.

Понеділок, 13 жовтня, 19.00

Центральний будинок офіцерів Збройних Сил України

м. Київ, вул. Грушевського, 30/1

Вхід вільний

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Міністерство оборони України, Галузевий державний архів Служби безпеки України.

Нагадуємо, Українська повстанська армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Днем створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. УПА діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована у збройне підпілля, діяльність якого тривала до початку 1960-х років. 

УПА була єдиною військовою силою у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому: проти гітлерівської Німмечини, сталінського Радянського Союзу та тодішньої Польщі.  

Через лави УПА пройшло понад ста тисяч осіб. За участь в повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

 Загальна площа території, охопленої повстанським рухом у 1944 році, становила близько 150 тисяч квадратних кілометрів, на ній проживало близько 15 мільйонів людей. Це приблизно чверть площі теперішньої української держави. Разом із тим націоналістичне підпілля ОУН, пов'язане з УПА, діяло на території всієї України, включно з Кримом та Донбасом.

35 найкращих текстів "Історичної правди" про УПА:

Листування командирів УПА в 1944-1952 рр. СКАНИ документів

Скільки ж солдатів було в Армії? Секрети розкриває Клим Савур. ФОТО

Шлюб по-бандерівськи. Як одружувалися повстанці

Амфілохій Почаївський: святий УПЦ МП, який допомагав УПА

УПА - "робітничо-селянська армія". Портрет рядового повстанця за обліковими картками УПА-Північ

Керівник ОУН на Донбасі Євген Стахів: "ОУН і УПА - це різні речі"

"УПА на Сумщині". 89 документів з архівів СБУ та МВС

Як загинув Микола Ватутін? Документальна правда про бій генерала з загоном УПА

Різдвяні листівки Української Повстанської армії. ФОТО

Загадка одного бою. Розгром курсантів УПА на горі Яворина

Небезпечна гра. Як діти 1940-их гралися "у повстанців"

Осип "Боксер" Хома - моряк і чемпіон із боксу, який став командиром УПА

Таємниця смерті радянського розвідника Кузнєцова. Чи від рук повстанців? ВІДЕО

Микола Арсенич: творець Служби Безпеки ОУН. Як боролися з агентурою в Армії

Підручник з військової топографії для Української Повстанської армії. ФОТО

Повстанець Семенюк: 79 днів у камері смертників. Спогади

УГВР - підпільний уряд і парламент, який керував боротьбою УПА

Мандик Хасман - єврей-повстанець, який досі пам'ятає "Декалог націоналіста". ФОТО, ВІДЕО

Одеська криївка. Шухевич лікувався на курортах Чорного моря під носом у НКВД

Ніл Хасевич - людина, яка створила візуальний образ УПА

Радіостанція УПА "Афродита". "Ви чуєте голос вільної України..."

Агітація і пропаганда УПА: плакати, листівки, облігації. ФОТО

Конфлікти в ОУН(б) і їхній вплив на Армію. Шухевич проти Кука

"Буду революційно-пильним воїном..." Військова присяга в УПА

Бандерівці по-чеськи. Про рейди УПА на Захід. ВІДЕО

Волинська трагедія - частина польсько-української війни

Знайдено останки понад 200 жертв УПА

В пошуках могили Шухевича. Насправді її досі не знайдено

Кирило Осьмак - полтавчанин, який керував бандерівцями

Відповідь Сєрґєю Лук'янєнку про Романа Шухевича. Розслідування

Радянська агентура у націоналістичному підпіллі

Як загинув Шухевич і що робили з тілами убитих повстанців

Що знайшли у Романа Шухевича після його смерті. ФОТО

УПА і Армія Крайова: не треба їх ані героїзувати, ані демонізувати

Як упівці перемогли сталінізм. 58 років Норильському повстанню

Останній бій УПА. 1960 рік

УПА у 1980-их роках. Як КГБ "перевиховував" колишніх повстанців

He треба брехати самим собі. Че Гевара і де Ґолль не писали про УПА

В архівах КГБ - 242 томи матеріалів про Армію

"Особые папки" Сталіна про війну в Західній Україні

Спогади полковника УПА Василя "Орлана" Галаси

Зв'язкова генерала Шухевича. Життя і подвиг Галини Дидик

Сотенний УПА Михайло "Спартан". Він переконав навіть офіцера НКВД

Знімки УПА, зроблені самими повстанцями. ФОТО

Останній командир Армії Василь Кук. Пережив СРСР і вийшов переможцем

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.