Мін'юст РФ: "Меморіал" підриває конституційний лад Росії"

Міністерство юстиції РФ передало до Генпрокуратури матеріали планової перевірки правозахисного центру "Меморіал", в ході якої було встановлено, що члени правозахисної організації "підривали основи конституційного ладу РФ".

Про це йдеться у відповіді Мін'юсту на запит Комерсанта про те, які наслідки матимуть результати перевірки.

На запитання газети про те, "чи означає позиція Мін'юсту, що будь-яка критика держвлади підриває основи конституційного ладу, і які критерії такої оцінки", Мін'юст не відповів.

Натомість чиновники зазначили, що опубліковані на сайті "Меморіалу" думки свідчать про участь організації "в політичній діяльності", що є однією з ознак "іноземного агента".

Правозахисний центр "Меморіал" був визнаний "іноземним агентом", тобто некомерційною організацією з іноземним фінансуванням, яка веде політичну діяльність, в 2014 році.

Правозахисна організація добровільно прийняти статус "іноземного агента" відмовилася.

У серпні повідомлялося, що Мін'юст зажадав оштрафувати "Меморіал" за те, що організація не вказує на своїй друкованій продукції, що є "іноземним агентом".

Висновки про те, що співробітники "Меморіалу" "підривали основи конституційного ладу РФ, закликаючи до повалення чинної влади і зміну політичного режиму в країні" були зроблені за підсумками першої планової перевірки цієї організації, проведеної Мін'юстом.

Відомі правозахисники та діячі культури РФ зібрали вже близько 100 підписів під відкритим листом на захист "Меморіалу". У листі міститься вимога до Мін'юсту "негайно відмовитися від даних звинувачень і принести вибачення на адресу правозахисного центру "Меморіал".

Як відомо, 5 листопада 2015 року мін'юст РФ визнав "іноземним агентом" Науково-інформаційний центр "Меморіал" – регіональну організацію, що входить до складу Міжнародного історико-просвітницького товариства "Меморіал".

ТАКОЖ:

В Росії знищують музей табору, де помер Стус

Мінкульт РФ вважає недоцільним пам'ятати про жертв репресій

В єдиному підручнику з історії Росії Сталіна зобразять реформатором

Товариство "Меморіал" у РФ визнали "іноземним агентом"

Росіяни забувають про сталінські репресії. СОЦІОЛОГІЯ

Інші матеріали на тему "СУСПІЛЬСТВО"

Інші матеріали на тему "РЕПРЕСІЇ"

Інші матеріали на тему "ЗАСТОЙ"

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.