Висадка союзників у Франції, 6 червня 1944 року. ФОТО

Союзні війська США, Британії, Канади, Вільної Франції, Норвегії, Нідерландів, Австралії, Нової Зеландії, військо Польське на Заході та інші учасники антигітлерівської коаліції відкрили фронт на території окупованої Третім рейхом Західної Європи.

Початковою точкою майбутнього фронту обрали 80 км узбережжя Нормандії на півночі Франції, початковою датою - 5 червня. Тільки 5-7 червня рівень припливу був достатнім, щоб подолати німецькі саперні загородження у воді прибережної лінії. Через негоду союзники прийняли рішення відкласти операцію на добу.

Шторм зіграв погану гру з німецькою береговою обороною, яка була впевнена, що висадка в таких умовах неможлива. Метеорологи ж союзників стверджували, що 6 червня погода ненадовго покращиться.

До того ж німці були дезорієнтовані. Внаслідок дезинформаційних дій союзників гітлерівське командування вважало, що десант відбудеться на північному сході Франції - в районі міст Кале й Булонь.

3-4 червня 150 тисяч солдатів першого ешелону вже були завантажені на судна. Вранці 5 червня 7 тисяч кораблів із десантом, технікою і припасами вийшли з англійських портів, увечері вони зустрілися у відкритому морі, в північній частині протоки Ла-Манш - і далі рушили під прикриттям темряви.

За місяці до вторгення авіація союзників планомірно знищувала промислову і транспортну інфраструктуру, яку могли використати німці для постачання військ у Нормандію. За кілька годин до вторгення, коли кораблі з десантом іще переходили Ла-Манш, авіація союзників скинула 7 тисяч тон бомб на берегові укріплення в районі висадки.

Морському десанту передував повітряний. В перші нічні години 6 червня 24 тисячі союзних десантників висадилися з повітря у тилові райони узбережжя, де мала відбутися висадка з кораблів. Десантники знищували укріплені позиції, артилерійські батареї і лінії зв'язку, розвідували і захоплювали виходи з пляжів на оперативний простір.

Внаслідок дій парашутистів і планеристів німці не змогли скинути морський десант у море. На тих ділянках узбережжя, де морський десант не мав підтримки повітряного, війська союзників зустріли запеклий опір, але за кілька днів усе таки вирвалися із прибережної смуги.

11 червня на захопленому плацдармі вже знаходилося 327 тисяч військових, 54 тисячі одиниць техніки і 105 тисяч тон вантажів. До кінця червня союзники захопили порт Шербур і продовжували нарощувати армійське угрупування.

Найбільших утрат внаслідок операції "Оверлорд" зазнали мешканці Нормандії. 20-30 тисяч із них загинули, переважно під бомбами союзників. В ході висадки і союзники, і німці втратили близько 4 тисяч загиблими з кожної сторони.

Висадка в Нормандії відкрила союзникам шлях до визволення Франції і наступу на Німеччину. У серпні 1944 року було звільнено Париж, у вересні - всю Францію.

У березні 1945 року союзники прорвалися за Рейн, а 25 квітня війська Першої армії США зустрілися з військами Першого Українського фронту на річці Ельба, розколовши рештки гітлерівської армії на дві групи. 29 квітня капітулювала італійська група, 2 травня - берлінська, 7 травня 1945-го Німеччина підписала акт про капітуляцію.

Фото: Boston.com, History, Newsweek, War History online

Дивіться також: "Написи на Рейхстазі травня 1945-го. ФОТО"