Оля, пластунка, ротна Армії УНР

Це пластунка Оля. Кругла сирота, яка дитиною втратила обох батьків. Перша неповнолітня дівчина-вояк, що пішла боротись за Україну. У 15-ть років. На війні стала офіцером і знайшла своє кохання – Миколу. Стала матір'ю трьох діток. Відома, як єдиний командир-жінка бойової сотні (роти) в усій Армії УНР

 

Це пластунка Оля. Кругла сирота, яка дитиною втратила обох батьків. Перша неповнолітня дівчина-вояк, що пішла боротись за Україну. У 15-ть років. На війні стала офіцером і знайшла своє кохання – Миколу. Стала матір'ю трьох діток. Відома, як єдиний командир-жінка бойової сотні (роти) в усій Армії УНР.

Народилася 19 травня 1899 року в місті Чортків. Батьки – актори пересувного театру "Руська бесіда". Родина володіла цехом із переробки м'яса в Чоркові. Після їх смерті дитиною заопікувася отець Олександр Сабат із села Річка на Косівщині. Який дав можливсть дитині вступити до Коломийської гімназії. Тут вона, очевидно, і долучилась до Пласт - український скаутинг.

На фронт під Болехів вийшла 1 травня 1915 року, тобто вступила до добровольчого Легіону УСС ще кількома місяцями раніше. "В полі", як називали стрільці фронт, відсвяткувала своє 16-ліття. Воювала до кінця липня того ж року, зокрема під Пановичами. На фронті її - очевидно - переконали, щоб краще зайнялась своєю освітою.

Вступила у вчительську семінарію у рідному Чорткові, прагнула стати педагогом. Закінчити освіту не вдалось, бо в 1917 р. домоглась повернення в Легіон УСС. На фронт вже не пускали. Служила в запіллі – в Коші УСС, який займався залученням добровольців і опікою над пораненими стрільцями.

Тут подружилася із хорунжою Софією Галечко. Під тиском чоловіків, разом із Галечко – "супровітована", тобто звільнена із служби. Восени того року з УСС звільнили всіх жінок.

31 серпня 1918 року втратила свою найближчу подругу – Софію Галечко. У селі Пасічна, де були вчительками початкової школи, разом пішли купатись на ріку. Вода забрала подругу, врятувати її – через сильну течію – не вийшло... На похорон ніхто з УСС не приїхав. Оля сама опікувалась могилою і намагалась зробити так, щоб Софію вшанували належно, як воячку. Добивалась справедивості. Зберігся її лист до Івана Боберського з цього приводу.

В листопаді 1918 року однією з перших зголосилась до УГА. Воювала в складі 8-ї Самбірської бригади. Відзначилась під час наступу переважаючих сил поляків, коли підрозділи галицької армії хаотично відступали. Тоді вона проявила ініціативу і самостійно прийняла командування однією із сотень – повернувши там дисципліну й порядок.

Організувала оборону наслідком якої противника вдалось зупинити на певний час. Це був єдиний випадок в історії УГА та всієї Армії УНР, коли дівчина командувала сотнею (ротою) регулярної армії. Ймовірно саме тоді отримала первинний старшинський ступінь – хорунжої.

Разом з УГА перейшла за ріку Збурч влітку 1919 року. Того ж року, восени, у Кам'янці-Подільському вийшла заміж. За відомого політичного активіста та публіциста Миколу Балицького, випускника віденського університету, вістуна УСС.

Залишила армію, у 1920 році народила доцю Олександру, через два роки – Надійку, а ще через два – сина Ярослава.

Подружжя залишилось в окупованій більшовиками радянській Україні, вирішивши не повертатись в окуповану поляками Галичину. Мешкали певний час у Вінниці, Києві, біля Білої Церкви. З 1924 року – в Харкові. Оля працювала вчителькою, чоловік заробляв у різних видавництвах редакторською працею і перекладами.

Оля тривалий час серйозно хворіла на серце. Останнє її місце роботи – педагог-бухгалтер 4-го групового комітету Жовтневого району Харкова. На початку вересня 1937 року у 38-річному віці вийшла на пенсію за інвалідністю. Через кілька днів чекісти "взяли" чоловіка, обвинувачуючи у зв'язках з УВО. Чоловік визнав, що був націоналістом та особисто знайомий із Євгеном Коновальцем. Але ствердив, що зв'язки у 1933 році обірвались.

На наступний день після вбивства Миколи чекісти забрали Олю. Троє неповнолітніх дітей відправили в інтернат. "Вилучені 4.ХІ-37 р. і здані на приймальник-розділювач ХОУ НКВС". Чекісти знали що Оля мала ваду серця, що була інвалідом. Замість півночі заслали її в Казахстан. Дата і місце смерті Олі Підвисоцької, доля її дітей, невідомі дотепер.

Дмитро Крапивенко: Алла Пушкарчук - Рута, яку не вберегли

Загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці.

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.