Спецпроект

Меморіальний музей Євдокимова відкриють на Алтаї

Музей відомого актора і колишнього губернатора Алтайського краю Михайла Євдокимова, який загинув в автокатастрофі в серпні 2005 року, буде до кінця року відкрито у його рідному селі Верх-Обське.

Про це пише Інтерфакс.

Музей розташується в будівлі Будинку культури, реконструкція якого вартістю 20 млн рублів наразі ведеться.

Для меморіального музею в будівлі БК обладнають експозиційно-виставкові зали загальною площею 120 кв. м. Основні роботи з капремонту планується завершити до грудня. У будівлі Будинку культури будуть нові системи водопостачання, каналізації, опалення, електропостачання, будівлю повністю відремонтують зсередини і зовні, в глядацькому залі встановлять сучасне звукове та світлове обладнання, нові крісла.

Одночасно з ремонтом співробітники Алтайського державного краєзнавчого музею ведуть роботи зі створення експозиції "Душа Росії", присвяченої М.Евдокимову. Вона складатиметься з трьох основних розділів: "Джерела", "Вогні рампи" і "Батьківщина - це Алтай".

"Джерела" розкажуть про дитячі та юнацькі роки життя артиста, його родину, захоплення музикою, початок трудової діяльності, службу в армії, навчання в інституті в Новосибірську, а також про створення сім'ї і від'їзд в Москву.

Другий розділ присвячений творчій діяльності М.Евдокимова. Тут будуть представлені фотографії, афіші концертів, квитки, програми концертів, членський квиток "Москонцерту", дружні шаржі художників, авторські тексти виступів, сценічний костюм, музичні інструменти та інші експонати, пов'язані з творчим життям артиста.

У третій розділ увійдуть матеріали про участь М.Евдокимова в Шукшинських читаннях, виступи перед земляками, зйомках програми "Аншлаг" на Алтаї. Окремий підрозділ буде присвячений історії організації культурно-спортивного свята в селищі Верх-Обське і діяльності М.Евдокимова на посаді глави адміністрації Алтайського краю.

Для створення експозиції вдова артиста Галина Євдокимова вже передала до фонду музею предмети з особистого архіву сім'ї. Це близько 100 експонатів, у тому числі фотографії, документи, концертні афіші, сценічні костюми, нагороди, особисті речі, відеоматеріали.

 

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.