Спецпроект

В Росії пройде фестиваль музеїв "режимних" міст

"Музей міста Z" - під такою назвою в Музеї м.Сєверська з 19 по 23 листопада пройде фестиваль музеїв закритих міст. Захід такого роду відбудеться вперше в Росії.

Про це пише сайт міста Сєверськ.

 

Головною метою фестивалю є створення єдиного культурного простору міст системи ЗАТО. І це не тільки встановлення дружніх зв'язків між музеями закритих міст, розробка перспектив співпраці, формування єдиної бази пересувних виставок, а й створення Асоціації музеїв закритих міст - спільноти, яка має і може захищати інтереси культури, а також визначати напрямки спільної діяльності.
 
У роботі фестивалю візьмуть участь провідні фахівці музейної справи з Москви, Санкт-Петербурга, Новосибірська, Томська; співробітники краєзнавчих, суспільних і корпоративних музеїв міст системи ЗАТЕ ДК "Росатом" - Желєзногорська і Зеленогорська (Красноярський край), Зарічного (Пензенська область), Лісового, Новоуральська і Зарічного (Свердловська область), Сарова (Нижегородська область), Озерська, Снєжинська і Трехгорная (Челябінська область), члени Асоціації Музеїв Томської області, а також представники шкільних і громадських музеїв міста Сіверська.
 
На робочих майданчиках фестивалю заплановано проведення багатьох різноманітних заходів: пройде конкурс виставкових проектів "Музей - іміджевий центр території", відбудеться конференція "Актуальні проблеми музеїв закритих міст та шляхи їх вирішення".

ЗАТО - Закритий адміністративно-територіальний округ - міський округ, в межах якого розташовані промислові підприємства з розробки, виготовлення, зберігання та утилізації зброї масового ураження, переробці радіоактивних та інших матеріалів, військові та інші об'єкти, для яких встановлюється особливий режим безпечного функціонування та охорони державної таємниці, що включає спеціальні умови проживання громадян.

 

Як гетьман Скоропадський 8 років водив за носа чекістів

Операція ГПУ УССР під назвою "Т-3" розтягнулася в часі майже на десять років. Чекісти встановили оперативний контакт з генерал-хорунжим Армії УНР Миколою Гоголем-Яновським. Його контакти і листування з Сергієм Шеметом, провідним діячом гетьманського руху за кордоном, наближеною до гетьмана особою і багаторічним особистим секретарем Павла Скоропадського, неабияк зацікавили чекістів. В ГПУ йому дали оперативне псевдо "Українець".

Військовий цвинтар у Львові. Що стало предметом суперечки

Львів майже щодня прощається із загиблими захисниками. На Марсовому полі вже поховані близько 800 Героїв, які віддали своє життя у російсько-українській війні. Це місце стало символом відваги й самопожертви, що нагадує про високу плату за свободу. У Львівській міськраді оголосили конкурс та обрали проєкт військового цвинтаря, який має стати місцем "сили та спокою". Натомість у місті почалися жваві суперечки щодо вибору проєкту-переможця.

8 травня 2024 - Кінець Другої світової війни та війна Росії проти України

У Німеччині та на Заході панувало переконання, що висновок із Другої світової війни - через велику кількість жертв та страждань, у Європі ніколи знов не має бути війни - поділяє так само й Росія. При цьому ігнорували, що ще в часи СРСР цей погляд був лише частиною вшанування пам'яті, яку затьмарювало сприйняття війни як тріумфальної перемоги над фашизмом. Страждання й жертви серед військових і цивільних не сприймались в якості застереження від нової війни, насамперед вони слугували підкресленню величі та значимості радянської держави.

Пам’ять про Голокост як зброя гібридної війни

Однією з цілей російського вторгнення було проголошено "денацифікацію України" – ліквідацію "режиму, який глорифікує нацистських поплічників", що автоматично означає співвідповідальність за Голокост. Надалі трагедії сучасної війни почнуть затьмарювати у пам'яті людей трагедії ХХ сторіччя. Це призведе до абсолютно іншого виміру конкуренції пам'ятей, яка до цього обмежувалася жертвами тоталітарних режимів минулого.