1970: "Як козаки у футбол грали". Мультфільм УРСР часів застою

42 роки тому автори мультику про козаків точно передбачили розклад нинішньої групи на Євро-2012 - Україна, Франція, Англія і навіть щось схоже на шведів. Зрештою Україна виграє з розгромним рахунком.

Загалом студія "Київнаукфільм" випустила 9 короткометражних мультфільмів з серії "Як козаки...". Перший був знятий у 1967-му, останній - в 1995-му.

Пригоди неговірких колоритних персонажів припали до смаку не тільки радянським телеглядачам. Повідомляють, що неабияку популярність серіал здобув в Ірані.

Добродушний силач, відважний коротун і довготелесий хитрун - троє головних героїв серіалу виглядали по-совковому шароварно, але в кожному мультику показували чудеса успіху і перемоги.

Це відео - друга серія козацьких пригод. "Як козаки у футбол грали", 1970 рік. Зараз у мережі активно обговорюють "пророчий" зміст цього мультфільму. 42 роки тому його автори точно передбачили розклад нинішньої групи на Євро-2012 - Україна, Франція, Англія і нібито Швеція (хоча насправді це швидше середньовічна Німеччина).

Відповідає нинішньому чемпіонату навіть послідовність ігор групового турніру. Спершу козаки виграють 1:2 у "лицарів" (які йдуть в атаку клином, наче хрестоносці :) ). Потім із тим же рахунком долають мушкетерів.

З ранньомодерної Франції наші герої потрапляють у вікторіанську Англію, де після запеклої битви на залитому дощем газоні отримують із рук королеви омріяний кубок, перемігши островитян 3:13. Ви вірите в такий рахунок на нинішньому Євро?

Сценарист "пророчого" мультфільму - Володимир Капустян. Режисер серіалу - Володимир Дахно, який у 1991-му зняв легендарну "Енеїду". Останні роки свого життя народний артист України Дахно жив у злиднях, на пенсію в кількасот гривень.

Гарного вам футбольного свята. Хай переможе сильніший.

Дивіться інші відео з початку 1970-их:

Новорічне звернення Брежнєва до радянського народу. ВІДЕО

"Червона Рута" перемагає в першому конкурсі пісні в Союзі. ВІДЕО

Тарапунька і Штепсель як зброя радянської пропаганди. ВІДЕО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.