Знайшли корабель із "найбільшим у світі скарбом". ФОТО

Військово-морські сили Колумбії знайшли на дні Карибського моря іспанський галеон "Сан Хосе", який затонув більше 300 років тому із вантажем золота і срібла. Зараз вантаж оцінюється у $2 мільярди і більше.

Про це у своєму Twitter повідомив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос.

"Виявлення "Сан Хосе" є визначною віхою в історії нашої підводної культурної спадщини", - додав він.

Сантос підкреслив, що знайдений неподалік колумбійського порту Картахена галеон є "найдорожчим скарбом в історії людства" і "спільною спадщиною всіх колумбійців".

Сучасну вартість дорогоцінного вантажу на борту затонулого корабля оцінюють мінімум у $2 млрд, хоча називаються і значно вищі цифри - до $23 млрд. Для порівняння: прогноз доходів зведеного бюджету України на 2015 рік складає близько $21 млрд (за курсом НБУ).

Місцезнаходження "Сан Хосе"

Пошуками корабля займалася група колумбійських та іноземних дослідників. У її складі, зокрема, був учасник експедиції 1985 року, яка знайшла на дні Атлантичного океану "Титаніка", що затонув у 1912-му.

Група вивчала вітри і течії Карибського моря на початку XVIII сторіччя, працювала у архівах Іспанії та Колумбії.

Фрегат на океанському дні, вже значно розсипався. Фото: presidencia.gov.co

За словами президента Сантоса, експерти повідомили про виявлення "Сан Хосе" 27 листопада цього року "в місці, про яке не згадувалося в попередніх дослідженнях". Корабель лежить боком на океанському дні.

В ході пошуків було знайдено ще п'ять затонулих кораблів. Найбільший у світі скарб ідентифікували за унікальними бронзовими гарматами з гравіюванням у вигляді дельфіна.

Гармати і риби. Фото: presidencia.gov.co

"Кількість і характер виявлених матеріалів не залишають сумніву у достовірності знахідки", - наголосив голова колумбійського Інституту антропології та історії Ернесто Монтенегро.

Антрополог Фабіан Санабрія додав, що на дні карибського узбережжя Колумбії лежить близько 1 тисячі затонулих суден, але вантаж колоніальних скарбів був тільки на 6-10 з них.

"І найбільший із цих кораблів - "Сан Хосе", - підкреслив він.

Фото: presidencia.gov.co

Офіційний Мадрид наразі не заявив свої права на вантаж "Сан Хосе", хоча в 2012 році Іспанія через суд США повернула в урядову власність скарб вартістю в $0,5 млрд, знайдений американською приватною фірмою на борту фрегата "Нуестра сеньйора де лас Мерседес", потопленого британським флотом біля берегів Португалії в 1804 році.

Однак секретар міністерства культури Іспанії Хосе Марія Лассаль вже заявив, що не поділяє тріумфальних заяв колумбійського президента.

Лассаль наголосив, що іспанський уряд попросить Колумбію надати детальну інформацію про "вторгнення на рештки іспанського корабля". Після цього в Мадриді вирішать, яких заходів ужити "для захисту того, що ми вважаємо історичною підводною спадщиною".

Президент Сантос заявляє про сенсаційну знахідку

У 2001 році ЮНЕСКО прийняло Конвенцію про захист підводної культурної спадщини, під дію якої потраплють затонулі кораблі, що пролежали на морському дні більше 100 років.

Галеон "Сан Хосе" був 64-гарматним військовим кораблем у складі так званого "Індійського флоту" Іспанської імперії, призначеного для вивезення до Європи зібраних в американських колоніях цінностей - переважно срібла.

Галеон затонув 8 червня 1708 року в ході морського бою між іспанським транспортним конвоєм і чотирма британськими кораблями, які полювали за "Індійським флотом" під час Війни за іспанську спадщину.

Іспанський конвой складався з 14 торгових суден і трьох військових фрегатів. Призначені до вивозу в метрополію скарби - срібло, золото і коштовне каміння - були завантажені на фрегати, при цьому "Сан Хосе" дісталася більша частина, від 7 до 11 мільйонів іспанських песо (срібні монети вагою близько 20 г).

Загибель "Сан Хосе". Картина XVIII сторіччя

Під час артилерійського бою з британцями галеон раптом вибухнув - очевидно, здетонував пороховий погріб. Корабель затонув миттєво. З 600 членів команди і пасажирів на його борту врятувалося тільки 11.

"Сан Хосе" став "священним граалем загиблих кораблів", повідомляє Mashable. Мисливці за скарбами намагалися визначити його підводне місцезнаходження протягом десятків років, але досі воно залишалося таємницею. Загибель галеона обросла легендами, корабель фігурує у романі Габріеля Гарсії Маркеса "Кохання під час холери".

В 1980-х роках приватна компанія, яка заявила про знахідку галеона, розпочала судовий процес проти колумбійського уряду. У 2011 році суд США визнав "Сан Хосе" власністю Колумбії.

ТАКОЖ:

В Індії у храмі знайшли грандіозний скарб. ФОТО

Українці у Празі знайшли скарб на 250 тисяч євро. ФОТО

На дні Атлантики знайшли корабель із радянською платиною

Пірати Карибського моря - перші демократи Заходу. ПЕРЕКЛАД

В Ла-Манші знайшли один із найбільших скарбів в історії Європи

На Вінничині виявили сховок зерна часів Голодомору. ФОТО

Альпіністи на Монблані знайшли скарб з розбитого літака

Скарби НКВД. Що лежить у нашій землі. АРТЕФАКТИ

Біля Канева знайшли козацький скарб - 600 монет

Британські водолази знайшли шпагу Нельсона

Інші матеріали за темою "СКАРБИ"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.