Карпатська Україна та її армія. Унікальні ФОТО

Буремне двадцяте століття розкидало українців по цілому світу. Такою ж розсипаною є їхня історична спадщина. Унікальні колекції документів, фотографій чи артефакти з української історії зберігаються сьогодні в численних закордонних архівах та музеях і ще тільки чекають на своїх дослідників.    

Одна з таких багатих колекцій міститься в архіві Українського наукового інституту Гарвардського університету (Harvard Ukrainian Research Institute). Під час роботи в цьому архіві мені вдалося віднайти унікальну підбірку фотографій 1939 року, які висвітлюють історію Карпатської України.

Їх автор - Каленик Лисюк (справжнє ім'я Василь Лепикаш) - громадський діяч, колекціонер та меценат, діяч Української Народної республіки. В 1923 році він емігрував до США.

Лисюк фінансово підтримував Музей визвольної боротьби України у Празі, Український інститут в Берліні, Українську господарську академію в Подєбрадах. У 1932 р. він оплатив адвокатський захист членів ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина.    

На початку 1939 року Каленик Лисюк разом із своїм сином Петром прибув на Закарпаття, аби стати свідком важливих історичних подій, які відбувалися тут. І не лише самому побачити їх, але й залишити для нащадків - він вирішив зняти фільм про становлення Карпатської України.

Йому вдалося зробити унікальні фото та кінозйомки, зокрема зазняти проголошення Соймом незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року. Але заплатити за це довелося дуже дорогу ціну - в одному із боїв загинув його син Петро.     

Кінохроніка проголошення Карпатської України, знята Лисюком (ВІДЕО)

Після завоювання Карпатської України угорцями, Каленик Лисюк продовжив роботу над своїм фільмом у Словаччині. Тут через кілька місяців він провів реконструкції закарпатських подій. Цікаво, що їх учасниками були реальні вояки Карпатської січі, які вижили після березневих боїв з угорцями.

Підготовку фільму "Трагедія Карпатської України" завершено щойно в 1942 році в кіностудії Василя Авраменка у Нью-Йорку.
   
У фонді "Kalenik Lessiuk Papers" архіву Українського наукового інституту Гарвардського університету збереглося понад 200 негативів та фотографій, зроблених Калеником Лесюком в лютому-березні 1939 року на Закарпатті та квітні того ж року в Словаччині.

Ідентифікацію фотографій здійснив історик, дослідник Карпатської України Олександр Пагіря.

Підготував Володимир В'ЯТРОВИЧ, старший запрошений дослідник Українського наукового інституту Гарвардського університету

Дивіться також інші матеріали ІП за темою "Карпатська Україна"