В Москві шукають українські книги, що "спотворюють історію"

Співробітники правоохоронних органів проводять обшук у Бібліотеці української літератури, розташованої на Трифоновській вулиці Москви (Росія).

Про це повідомляє Медуза з посиланням на джерело інформагенції "Москва" в силових структурах РФ.

За словами джерела, правоохоронні органи отримали інформацію про те, що в бібліотеці зберігаються екземпляри газети, в якій нібито спотворюються історичні факти, і що дане видання може носити "русофобський характер".

Також повідомляється про обшук у квартирі співголови Об'єднання українців Росії Валерія Семененка. В ході обшуку були вилучені комп'ютери і документи, Валерій Семененко був затриманий.

Після багатогодинної бесіди в прокуратурі його звільнили. Вочевидь, його допит пов'язаний з обшуками в бібліотеці, зазначає видання.

ТАКОЖ:

В Росії знищують табір, де вмер Стус. ФОТО

Російський депутат: "Віктор Цой був агентом ЦРУ"

В РФ книги про Голодомор прирівнюються до екстремізму

В Росії вилучають із продажу наукову працю про бандерівців

Як створити образ ворога. Україна в російських підручниках

Патріарх Кірілл: "Розпад Союзу - це крах історичної Росії"

"Грушевский создал мову". Агітпроп російських інформагенцій

Російський мінкульт вважає, що пам'ятати про жертв репресій - непотрібно

У єдиному підручнику з історії РФ Сталіна зобразять реформатором

Як писати про Голодомор. Інструкція рос. історикам. СКАНИ

Інші матеріали за темою "Література"

Інші матеріали за темою "Репресії"

Інші матеріали за темою "Фашизм"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.