"Желтолицые черти" проти козаків. Плакати часів російсько-японської війни

Наприкінці XIX сторіччя і Російська, і Японська імперії звернули увагу на Далекий Схід. Стрімко модернізована японська армія захопила Корею, а потім і Маньчужурію - частину Китаю, яка прилягала до Кореї з боку Жовтого моря.

Санкт-Петербург хотів використати далекосхідні землі для аграрної колонізації, а незамерзаючі маньчжурські порти - як торговельну базу. 

Під тиском світового співтовариства японці відступили з Маньчжурії, яку негайно ж орендувала у Китаю Росія. У відповідь Японія розпочала нову мілітаризацію, а 9 лютого 1904 року оголосила війну.

Для відвиклого від війни суспільства Російської імперії цей конфлікт був нецікавим - про Далекий Схід мало що знали, а маленька Японія здавалася смішною проти гігантської імперії.

"Ось чому плакати часів російсько-японської війни і підписи до них такі вульгарні і примітивні: їх робили малоосвічені ремісники. Цей культурний феномен показав ставлення російського суспільства до непопулярної війни, - писав російський історик Семен Екштут. - Граф Олексій Ігнатьєв згадував, що один старезний петербурзький сановник під час відвідування аристократичного яхт-клубу дізнався про початок війни між двома імперіями - Російською та Японської.

Сановник не був сильний в географії і поцікавився, де знаходиться ця Японія. Йому відповіли, що на островах. Сановник обурився: "Брешеш ти все, батечко! Хіба може бути імперія на островах?!"

Тим більший був суспільний шок від військового провалу на суші й на морі - в тому числі і в Україні, чиї солдати і генерали теж воювали в Маньчжурії. Програш імперії у 1905 році продемонстрував необхідність нагального реформування державного устрою. Закінчилося все революційними потрясіннями 1917-го.

"Історична Правда" представляє підбірку пропагандистських плакатів обох сторін - і російського лубка, і японських гравюр на рисовому папері укійо-е.

Американські плакати часів Другої світової дивіться тут