Реклама радянського "Інтуристу" для Заходу. 1930-ті роки

Компанія "Інтурист" була створена у квітні 1929 року у Москві як державне акціонерне товариство з обслуговування іноземних туристів. У 1933 році вона отримала у своє розпорядження кілька готелів, ресторанів і автотранспорт.

"Інтурист" проводив активну рекламу серед можливих споживачів туристичних послуг на Заході, випускаючи путівники, буклети, наліпки тощо. Дещо з цієї продукції можна побачити на сайті колекціонера графічного дизайну 1920-30 рр. Девіда Левайна (David Levine) із Нью-Йорку.

ІП пропонує подивитися на чудові зразки рекламної графіки "Інтуристу" 1930-х років - особливо ті, що стосуються України. Вони випущені у страшні 1932-33 рр., коли українське село вимирало заради індустріалізації, яка так активно просувається в ілюстраціях до туристичних брошур.

"Донбас - до перемоги!" Плакати УРСР часів індустріалізації. ФОТО

Ця рекламна продукція зробила своє: у 1934-37 рр. СРСР відвідало 70 тисяч туристів (найвищий показник у міжвоєнний період), третина з них - громадяни США.

Після смерті Сталіна "Інтурист" знову розпочав масово приймати іноземних туристів. У 1980-х роках "Інтурист" володів 10 тис. готельних місць на території УРСР. Крім цього, "Інтурист" організовував поїздки у країни соціалістичного табору, давши можливість мільйонам радянських громадян побачити "інше життя" і порівняти.

Як монопольна організація з обслуговування іноземців, "Інтурист" завжди контролювався спецслужбами СРСР.

У 1970-х і пізніше влаштуватися туди працювати було непросто, але робота давала можливість отримувати нелегальний дохід від перепродажу джинсів, музики та іншого "дефіциту" з капіталістичного Заходу. Так інституція, створена для контролю за іноземцями у 1930-х, в часи застою стала сприяти імпортуванню у свідомість радянських громадян буржуазних цінностей.

Дивіться також:

"Карамеля" і "цукерок". Кондитерські обгортки УСРР 1920-х. ФОТО

Журнал "Кіно" часів розквіту українських кіностудій. ФОТО

"Внешпосылторг". Прейскурант цін для власників "валютних чеків" в 1970-х. ФОТО