Христос у пеклі. Деталі Великодніх ікон

У західній живописній традиції прийнято зображати Воскресіння Христа за розповідями солдат, які вартували запечатану владними структурами римської провінції Іудея печеру з Його тілом.

Також малюють жінок, які на світанку в неділю принесли пахощі, щоб підготувати Страченого до поховання, і разом із вартовими чули землетрус і бачили відвалений від печери камінь з неторкнутими печатками і "мужів в одежах блискучих".

Натомість іконописці східного обряду уникали зображувати сам момент Воскресіння - бо це таїнство сталося в печері, його не бачило жодне людське око. Землетрус, який відвалив камінь від входу до печери, стався вже після чуда - щоб показати солдатам і жінками, що в печері вже нікого немає, тільки пелени, в які було загорнуте тіло Христа.

У православній та інших східних церквах Великодньою іконою є "Зшестя в ад". Часто її підписують як "Воскресіння Христове". Але зображено на ній події не Великодня, а попереднього дня - Великої Суботи. Як усі померлі Ветхого завіту, Христос спускається в пекло.

Пройшовши людським шляхом в обитель смерті, Господь діє там своєю Божественною природою. Він знищує браму Пекла, відкриваючи з нього вихід. Первородний гріх Адама більше не прирікає людство.

Великодня молитва "Смертю смерть подолав" означає саме те, про що в ній говориться. "Історична Правда" вітає усіх християн з Найголовнішим святом і пропонує детальніше роздивитися, що ж зображено на Великодніх іконах.

Христос Воскрес!

Підготував: Павло СОЛОДЬКО

Дивіться також: "Як помирав Ісус Христос і що таке розп'яття"