Сталін на радянських та американських обкладинках

5 березня 1953-го помер Йосип Джугашвілі (Сталін) - керівник Радянського Союзу у 1922-1953 роках.

"Історична Правда" пропонує переглянути обкладинки світових часописів, присвячені найуспішнішому в боротьбі за владу більшовику.

Цікава історія першого фото з обкладинки Life. Усміхнений Сталін з'явився у спецвипуску часопису за 29 березня 1943 року, але фотографію було зроблено в дуже напружений для радянського вождя час - 1 серпня 1941-го.

Отже, як американському фотографу вдалося витягнути зі Сталіна усмішку – через місяць після нападу Третього рейху на СРСР? Деталі цієї історії журналіст УП Сергій Лещенко дізнався із мемуарів автора фото - Маргарет Берк-Вайт.

"Він стояв немов одерев'янілий по центру килима. Його обличчя було сіре, а груди пласкими. Він стояв настільки нерухливо, що немов був вибитий з граніту. Я попросила його сісти, сподіваючись, що це його розслабить. Сталін не продемонстрував жодної приязні, щоб догодити мені. Я була у відчаї від неможливості знайти щось, що зробило би більш людяним це кам'яне обличчя.

 

Але одна маленька річ, що трапилася, допомагла мені. Я опустилася на коліна, щоб отримати низьку точку огляду, і розсипала повну кишеню ламп-спалахів, які розлетілися підлогою. Я та кремлівський перекладач почали повзати та збирати їх.

Я здогадуюся, що Сталін ніколи не бачив американську дівчину перед ним на колінах. Він подумав, що це кумедно, і почав сміятися. Метаморфоза була надзвичайною. Наче друга особистість вийшла на передній план – добродушна і майже весела. Усмішка була достаньо довгою для того, щоб я зробила дві експозиції.

Але потім, як ніби завіса була розгорнута над його рисами обличчя, і він перетворився на камінь. Я пішла, думаючи, що це був найбільш безжалісний чоловік, якого я коли-небудь зустрічала у житті". 

Читайте також: "15 гріхів Канібалісімуса. Які злочини вчинив Сталін"